Slider
-
Werken aan kwaliteit van zorg
-
Nieuwe behandelingen
-
Verspreiden van kennis
NFN reikt eerste Hans Mak Prijs uit aan Els Boeschoten
NFN reikt eerste Hans Mak Prijs uit aan Els Boeschoten
Els Boeschoten heeft de eerste NFN Hans Mak Prijs gekregen voor haar buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van de nefrologische zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) reikt dr. Boeschoten de prijs uit op 7 oktober, tijdens het Wetenschappelijk Najaarssymposium van de NFN in Lunteren.
In zijn motivering roemt dr. Ron Gansevoort, voorzitter van de Commissie NFN Prijzen en de Sectie Wetenschap van de NFN, vooral de vooruitziende blik van dr. Boeschoten: “Els Boeschoten heeft al in een vroeg stadium gezien dat we de kwaliteit van de nefrologische zorg in Nederland moesten uniformeren en daardoor verbeteren. Dit was haar eigen initiatief, er waren destijds nog geen eisen vanuit de overheid. Hierdoor heeft de nefrologie in Nederland voorgelegen op andere vakgebieden in de (interne) geneeskunde. Zij is daar onvermoeibaar in geweest, en daarmee instrumenteel geweest voor de oprichting van het Hans Mak instituut.”
Els Boeschoten
Dr. Els W. Boeschoten was als internist-nefroloog van 1980 tot 2003 werkzaam in het AMC in Amsterdam. Van 2003 tot 2011 was zij directeur van het Hans Mak Instituut. Deze organisatie, die tot doel had de kwaliteit van de nefrologische zorg te verbeteren, is in 2014 opgegaan in Nefrovisie. Dit bureau ondersteunt het kwaliteitssysteem in de nefrologie.
De Hans Mak Prijs
Deze prijs, ingesteld in 2016, reikt de NFN eens per 2 jaar uit. Hij is bestemd voor personen, van welke professie dan ook, die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de ontwikkeling en/of verbetering van de klinisch-nefrologische zorg en de kwaliteit van leven van de nierpatiënt in Nederland in al zijn aspecten.
De prijs is vernoemd naar Hans Mak (1937-1997), die als patiënt de ontwikkelingen in de zorg op het gebied van Nefrologie in Nederland van dichtbij heeft meegemaakt en vormgegeven. Hij was van 1988 tot 1997 voorzitter van de LVD (Landelijke Vereniging van Dialyserenden) en in die hoedanigheid actief betrokken bij het verbeteren van nefrologische zorg in Nederland. Zijn inzet had als focus dat mensen met een nierziekte in de eerste plaats mensen zijn en geen patiënten. Kwaliteit van leven was daarbij het sleutelbegrip.