Slider
-
Werken aan kwaliteit van zorg
-
Nieuwe behandelingen
-
Verspreiden van kennis
In memoriam: Prof. dr. Raymond (Ray) T. Krediet
In memoriam: Prof. dr. Raymond (Ray) T. Krediet
Op 15 november 2024 is Ray Krediet, emeritus hoogleraar nierziekten aan de Universiteit van Amsterdam overleden.
Ray Krediet werd opgeleid in Amsterdam (UVA, afdeling inwendige geneeskunde BinnenGasthuis) en in het Guy’s Hospital in Londen. Tot zijn pensioen in 2010 heeft hij leiding gegeven aan de afdeling Dialyse en Nefrologie, eerst in het Binnengasthuis en later in het AMC in Amsterdam. Tijdens deze periode heeft hij talrijke studenten onderwezen in de nefrologie, internisten opgeleid tot nefroloog en studenten en promovendi begeleid bij hun wetenschappelijk onderzoek.
Ray Krediet bekleedde tijdens zijn carrière ook veel organisatorische en/of wetenschappelijke functies, zowel in binnen- als buitenland. In Nederland was hij onder meer voorzitter van de Dialyse Groep Nederland (DGN; 1987-1989) en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie (1991-1995). Deze organisaties zijn inmiddels samengevoegd tot de huidige Nederlandse Federatie van Nefrologie. Door zijn wetenschappelijke prestaties en zijn bevlogenheid met peritoneale dialyse heeft hij o.a. deel uitgemaakt van het bestuur van de EDTA-ERA en de International Society of Peritoneal Dialysis. Hij was met regelmaat voorzitter bij sessies op dit gebied op internationale congressen. Hij werkte mee en/of was editor van diverse handboeken en tijdschriften op het gebied van peritoneale dialyse.
Ray zal vooral worden herinnerd als belangrijke “founding father” van de continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) in Nederland, het op de kaart zetten van deze dialysemethode als goede, veilige en eenvoudige thuisdialyse behandeling. Belangrijk was ook dat hij het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van peritoneale dialyse initieerde en stimuleerde . Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij CAPD tot een belangrijke en productieve onderzoekslijn binnen de vakgroep nierziekten. Het onderzoek naar de pathofysiologie van peritoneaal transport en het effect van verschillende osmotische stoffen was een belangrijk speerpunt in de research. Op dit gebied verrichtte hij baanbrekend werk. Ray was ook de grondlegger van de jaarlijkse PD University, een cursus om collega’s meer over peritoneale dialyse bij te brengen met daarbij de hoop het aantal peritoneale dialysepatiënten te vergroten. Daarnaast was hij initiator van NECOSAD, een landelijke studie naar de kwaliteit van dialysebehandelingen bij ruim 2000 Nederlandse dialysepatiënten die in 1997 van start ging. De meeste patiënten konden tot het einde van hun dialysebehandeling worden gevolgd. In talrijke publicaties werden de resultaten beschreven waarnaar in internationale tijdschriften nog steeds verwezen wordt.
In 2010 ging Ray met pensioen, al had hij zelf nog graag doorgewerkt. Hij bleef nog actief op het gebied van de peritoneale dialyse, begeleidde promovendi en verrichtte werkzaamheden voor internationale tijdschriften, advies commissies etc.
Ondergetekenden, inmiddels zelf met pensioen, mochten, eerst als arts-assistent en promovendus, later als directe collega’s getuige zijn van deze markante loopbaan. Dialyse en nefrologie hebben tijdens deze periode een enorme ontwikkeling doorgemaakt.
Bij congresbezoek werd Ray Krediet vaak vergezeld door zijn echtgenote Yvonne. Ray en Yvonne waren een hecht paar. Wij wensen Yvonne heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.
Marion Koopman, Dick Struijk, Els Boeschoten